L'humanisme i Bernat Metge (1340-1413)

1. L'Humanisme serà la base del Renaixement, moviment que marca el pas de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna.

2. Els humanistes descobreixen les humanitats (les lletres i la cultura del món clàssic grecollatí) i sostenen que l'ésser humà ha de ser el centre de la cultura i l'art.

3. Els funcionaris de la Cancelleria reial reberen una influència de l'Humanisme italià. La seva prosa es convertí en model de llengua per als escriptors de l'època.

4. Bernat Metge és l'escriptor que millor assimilà l'Humanisme. La seva obra més important és Lo somni, escrita amb una prosa culta i elegant.

 

RECULL DE TEXTOS

 

El purgatori del rei Joan I el caçador

─Senyor, us suplico que em digueu, si us és permès, quina és la penitència que heu de fer.

─Com que jo ─va dir el rei─ m'apassionava molt en caçar, Nostre Senyor Déu ha ordenat que aquests falcons, astors i gossos que veus al meu costat cridin i udolin agrament d'hora en hora davant meu. Com que trobava gran plaer en cantaires i músics, aquest home que té la lira a les mans amb gran discordança em va fent sons desplaents i mancats de bon ritme i mesura i, finalment, de tota la melodia. Per haver cercat com podria saber algunes coses esdevenidores, ha posat al meu costat aquest home vell que incessantment em porta a la memòria tots els sofriments que mai vaig tenir, fent-me retrets per la vanitat que jo tenia, i dient-me: "Per les coses esdevenidores que volies saber, Nostre Senyor Déu vol que recordis les passades, per tal que et siguin ocasió de dolor i pena, ja que per la teva culpa mereixies l'infern.


Bernat Metge, Lo somni (adaptació)

Les quatre grans cròniques

Durant els segles XIII i XIV, a instància dels comptes-reis catalans, s'escriuen les quatre grans cròniques catalanes.

1. Crònica de Jaume I el Conqueridor o Llibre dels feits. Es tracta d'unes memòries del mateix Jaume I. hi apareixen aspectes íntims i humans del rei al costat de la narració dels fets de la conquesta de Mallorca i València.

2. La de Bernat Desclot i Llibre del rei en Pere. Aquesta crònica tracta sobretot dos grans temes: la conquesta de Sicília i la invasió de Catalunya pels francesos i el seu alliberament pel rei Pere II el Gran.

3. La de Ramon Muntaner. És la més ambiciosa: comprèn cinc regnats. Els protagonistes en són els reis i el mateix autor, que explica les empreses diplomàtiques i militars en què ell també va participar.

4. La del rei Pere III el Cerimoniós. A diferència de les anteriors, la crònica del rei Pere no conté cançons de gesta. La crònica pretén justificar les accions dutes a terme durant el seu regnat.

EXERCICI

1. Fes una presentació de diapositives en què s'informi de l'autoria, l'abast temporal, el protagonista, la temàtica, la intenció i les característiques principals de cada crònica.