El text instructiu: els consells

1. Llengua oral

 

Quan l’objectiu d’un text és ensenyar i donar consells, diem que es tracta d’un text instructiu. Les característiques generals d’aquest tipus de text són:

 

Característiques generals dels textos instructius

Intenció o objectiu

Instruir, és a dir, transmetre uns coneixements per tal que la gent els aprengui i els posi en pràctica en la seva activitat diària.

L’emissor (qui parla)

La persona especialitzada en la matèria, que parla amb propietat.

Els receptors (els qui escolten)

La gent interessada que vol instruir-se o que cerca consell.

Llenguatge

Clar, precís i ben estructurat.

Modalitat exhortativa

Es fa una exhortació mitjançant:

a) El mandat: recorda, recordeu, comprova, comproveu...

b) L’obligació o la necessitat: hem de tenir, no s’ha d’abusar, cal tenir, convé tenir...

c) La prohibició: no llencis, no llenceu, no utilitzis, no utilitzeu...

Estructura

Introducció (justificació del tema).

Enumeració clara de les parts.

Conclusió final.

 

Què passaria si...

 

Què passaria si tu fossis l’oculista (oftalmòleg o oftalmòloga) d’un poble i l’Ajuntament t’encarregués una campanya de sensibilització entre el jovent de cara a prevenir possibles problemes a la vista? Potser organitzaries una xerrada amb els nois i les noies de Secundària per donar-los alguns consells senzills i pràctics. Imagina’t parlant de la manera següent:

 

La vista és un dels sentits més importants, i n’hem de tenir molta cura. Per això us donaré uns quants consells que us ajudaran a tenir sempre bona vista.

 

PRIMER. Quan llegim o escrivim, és molt important no acostar-nos gaire a la taula. La distància adequada entre els ulls i el llibre o la llibreta és la mateixa que hi ha entre el colze i el centre de la mà, és a dir, uns 30 o 35 cm.

 

SEGON. Si utilitzem l’ordinador, cal tenir l’habitació il·luminada, mai a les fosques, i ens hem de mantenir a una distància d’uns tres pams de la pantalla. No s’ha d’abusar mai de l’ordinador; per això convé fer petites pauses amb regularitat i, durant uns segons, bellugar els ulls en totes direccions.

 

TERCER. Si portem ulleres, hem de procurar tenir-les sempre en bones condicions. Unes ulleres deformades o uns vidres ratllats poden perjudicar la visió.

 

QUART. Quan fem esport, també entrenem la visió: seguim el moviment, veiem els colors, calculem velocitats, reconeixem imatges... tot això és molt bo per aguditzar la visió.

 

Nois i noies, recordeu bé aquestes quatre consells que us ajudaran a mantenir la vista en bona salut. No us n’oblideu.

 

 

2. Llengua escrita