El text informatiu: els avisos

1. Llengua oral

 

Intenció o objectiu

Informar o demanar col·laboració

L’emissor (qui parla)

És la persona que dóna forma i contingut al missatge. Ha de parlar a poc a poc i vocalitzar molt bé perquè tothom l’entengui.

Els receptors (els qui escolten)

És tota la gent en general, que ha de prestar atenció als avisos públics. Per això convé guardar silenci quan, en un espai públic, se n’emet un.

Tractament

Formal: vostè/vostès/senyores i senyors

Llenguatge

Formal: correcte i educat; clar i entenedor.

Fórmules

Encapçalament (salutació) / tancament (agraïment)

 

 

Exemples:

 

Senyores i senyors passatgers. Em sap greu haver d’informar-los que, a causa de la boira que cobreix tota la zona de l’aeroport del Prat, ens veurem obligats a dirigir-nos a l’aeroport de Girona, on esperem podem aterrar d’aquí a uns 25 minuts.

La companyia aèria posarà un autocar a disposició dels passatgers que desitgin viatjar per carretera a Barcelona. Els qui desitgin continuar el viatge amb avió, podran volar fins a l’aeroport del Prat tan bon punt les condicions climatològiques ens permetin aterrar-hi amb seguretat.

Els preguem que disculpin les molèsties, de les quals no és responsable la companyia aèria.

Moltes gràcies

 

Atenció, senyores i senyors. S’ha perdut un nen de cinc anys que es diu Joan. Té els cabells rossos i els porta curts i amb serrell; la cara la té molt rodona i amb pigues, sobretot al nas. Vesteix una camisa verda, una pantalons de roba texana i unes sandàlies.

Es prega a qui el trobi que es posi en contacte de seguida amb qualsevol memebre del cos de seguretat.

Moltes gràcies.

 

2. Llengua escrita

 

AVÍS IMPORTANT

 

Assumpte: vacunació

 

Destinatari: alumnat d’ESO2

 

Es fa saber a tot l’alumnat de segon d’ESO que el dia 15 d¡octubre de 9 a 12 es procedirà a la vacunació contra la poliomielitis i la rubèola, que anirà a càrrec del Servei de Sanitat Municipal.

Per això, els alumnes i les alumnes afectats hauran de lliurar la cartilla de vacunació a consergeria entre el dia 10 i el 13 d’octubre. El dia 16, un cop feta i segellada la inscrpció pertinent, la cartilla es podrà recollir a consergeria mateix.


 

Reus, 1 d’octubre de 2011

La Coordinadora de Secundària